Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Een burn-out is een ziekte die je, net als bij andere ziektes, aan bepaalde symptomen kunt herkennen. Het wordt vaak verward met overspannenheid, maar is toch totaal anders. Overspannenheid is normaliter van kortere duur en heeft te maken met een gebeurtenis die recent heeft plaatsgevonden. Overspannenheid kan wel een aanleiding zijn van een burn-out. Een burn-out kan gepaard gaan met zowel geestelijke als lichamelijke klachten. Het kan je leven in hoge mate beïnvloeden op fysiek, psychisch en werkvlak. Er kunnen namelijk fysieke ongemakken ontstaan, psychische problemen en op werkgebied kunnen er sneller fouten worden gemaakt door bijvoorbeeld slaapgebrek en concentratieproblemen. Dit kan weer leiden tot een laag zelfbeeld en nog meer stress.

Vermoeidheid

Vermoeidheid en een ‘opgebrand gevoel’ zijn de meest duidelijke symptomen van een burn-out. Er wordt een gevoel van uitputting ervaren en het lijkt alsof je nooit aan rust toekomt, omdat je continue met werk bezig bent. Dit zorgt voor lichamelijke, maar vooral geestelijke uitputting en vermoeidheid. In je hoofd ben je constant aan het malen over wat er nog gedaan moet worden en dit piekeren kan ook weer leiden tot slapeloosheid. Niet alleen het inslapen kan moeizamer gaan door het gepieker, ook het doorslapen kan een uitdaging zijn. Zo kan men in een vicieuze cirkel terechtkomen van vermoeidheid en gespannenheid. Het is dus zaak om dit symptoom te herkennen, zodat er zo snel mogelijk actie ondernomen kan worden om beter te worden.

Verminderde eetlust

Bij burn-out symptomen kan een verminderde eetlust horen. De maag- en darmen kunnen van streek raken, maar het kan ook zo zijn dat er minder zin in eten ontstaat door de stress die ervaren wordt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies. Het is voor mensen die een verminderde eetlust ervaren erg belangrijk vast te houden aan een bepaald eetschema, zodat er niet makkelijk maaltijden worden overgeslagen. Zorg dat er op gezette tijden wordt gegeten en bepaal van tevoren zoveel mogelijk wat je gaat eten.

Stress symptomen

Sommige burn-out symptomen komen overeen met de symptomen die kunnen ontstaan bij het ervaren van stress. Men kan, net als bij stressklachten, last krijgen van hoofdpijn, nekpijn, hartkloppingen en een hogere bloeddruk met alle gevolgen van dien.

Geheugen- en concentratieproblemen

Burn-out symptomen hebben hun weerslag op zowel lichamelijk als psychisch vlak. Naast de lichamelijke ongemakken kan men ook symptomen als geheugenproblemen of concentratieproblemen ondervinden. Wat veel mensen met een burn-out zullen herkennen zijn de problemen die zij ondervinden bij het switchen tussen taken. Vaak kan je je niet meer herinneren waar je ook alweer mee bezig was de vorige keer of wat er geleerd was. De hersenen zijn te lange tijd al overbelast en hebben te weinig rust gehad om te herstellen, met geheugenproblemen en concentratieproblemen tot gevolg.

Burn-out symptomen aanpakken

Het werkgeheugen in de hersenen is een orgaan dat rust nodig heeft en overbelast kan raken. Rust is de enige sleutel tot genezing. Als de hersenen lange tijd worden overbelast kan er zelfs een syndroom optreden genaamd CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Het CVS ontstaat wanneer er langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten worden ondervonden. Het kan iemands leven totaal op zijn kop zetten en hulp zoeken bij een psycholoog is vaak de enige uitweg. In de meeste gevallen zal er aan de slag worden gegaan met cognitieve gedragstherapie, waarbij de cliënt samen met de psycholoog stap voor stap bekijkt hoe er het beste met de klachten om kan worden gegaan.

Synergy

Aan de leidinggevende is er ook een taak weggelegd om een burn-out te herkennen. Misschien kan zelfs wel bij de vroege signalen van een mogelijke burn-out al worden ingegrepen om erger te voorkomen. Synergy heeft 3 programma’s die werkgevers helpt om samen met hun medewerkers te werken aan een duurzame relatie en hogere inzetbaarheid. Het geeft leidinggevenden handvatten om gemakkelijker het gesprek aan te gaan met medewerkers.